Ett hittedjur är ett djur som någon övergett och någon annan sen tagit hand om. Särskilt katter blir ofta övergivna eller utslängda från sina hem. Det kan bero på många anledningar. Om man ser en katt som är mager, rufsig, verkar hungrig och som hela tiden försöker ta kontakt och kanske smita in till dig, så kan man misstänka att det är en katt som rymt eller som någon slängt ut. Djuret behöver dock inte ha alla dessa tecken för att vara i behov av hjälp. Kanske har det inte varit ute så länge.
Om man misstänker att ett djur inte har något hem, försök att kolla om den har halsband eller ännu bättre en tatuering i örat. Då kanske du själv kan lokalisera en ägare. Om djuret varit ute länge eller är fött ute, kan det vara skyggt och går inte att fånga själv. Då kan man använda sig av en kattfälla, som kan finnas hos polisen eller en djurskyddsförening, Linköpings djurskydd har en. Om man tar sig an en hittekatt så får man ofta räkna med att ta hand om den själv ett tag först, eftersom många av katthemmen är fulla och det finns kösystem. Har du egna djur är det viktigt att dessa är vaccinerade mot kattsnuva och kattpest och att hittekatten hålls i ett avskilt rum. Svenska Kennelklubben (tel 08-795 30 50) har ett register över alla ID-märkta katter och hundar.
Du bör kontakta din lokala polisstation eller djurskyddsförening och tala om att du hittat ett djur, fråga om det finns anmält som saknat, lämna ditt namn och telefonnr. I Linköping räcker det med att ta kontakt med antingen Djurskyddsföreningen eller polisen, då dessa har en kommunikation med varandra.
Om ditt djur har försvunnit så bör du främst kontakta polisen eller din lokala djurskyddsförening. Har du tur har någon hittat ditt djur och anmält det. Du kan också sätta upp lappar i ditt närområde och annonsera i lokala tidningar. På internet finns också många sidor med annonser på upphittade djur. Till exempel kan man annonsera på vår sida eller titta på några sidor som finns i bland länkarna. Man kan också ställa ut mat till sitt djur då det kan locka hem den. Gå också gärna ut och skramla tex med torrfoder om djuret är vant att komma till det ljudet. Gå gärna ut och leta när det börjar bli lugnare i området, då de gärna gömmer sig när det är stökigt.
Linköpings Djurskyddsförening - Slaka Djurhem © 2020 Bankgiro: 5194 - 4320 Swisha en gåva 123 - 034 56 45
Vi är anslutna till Djurhemsförbundet & Svenska Djurskyddsföreningen
Vi har Länsstyrelsens godkännande för vår verksamhet § 16